Onze Wijkkerkenraad heeft zijn Visie over Kinderen en Jongeren in onze Wijkgemeente geformuleerd in drie kernbegippen: dialoog, levensbeschouwelijke ontwikkeling en de lerende gemeenschap. Het beleidsplan met daarin de visie is opgenomen onder de tab “Beleidsplan jeugd”.

Karin Veldkamp is onze jeugdouderling.

Kinderen en jongeren hebben een belangrijke plaats in onze wijkgemeente. Daarom organiseren wij voor hen tal van activiteiten.

Voor de communicatie over de kinderkring, de kelderkerk en de jongerensoos wordt veel gebruikt van een App-groep en van e-mail. Daarom is het handig als we van iedereen een 06-nummer en/of e-mailadres hebben. Dit kunnen jullie doorgeven via de mail: of via WhatsApp: 06 14920166 (Karin Veldkamp). Daarbij graag de namen en leeftijden van de kinderen opgeven, zodat we ze in de juiste App-groep kunnen plaatsen.

Oppasdienst

Voor kinderen van 0 – 4 jaar

Elke zondagochtend (ook in de zomervakantie) wordt er tijdens de dienst in de Jachtlaankerk voor kinderoppas gezorgd. De oppas is vanaf 9.30 uur aanwezig in een nevenruimte van de kerk.

Voor de zegen of na de dienst kunt u uw kind(eren) weer ophalen.

Heeft u, heb jij…

– speelgoed, voorleesboeken, tekenpapier e.d.

– vragen, opmerkingende mogelijkheid om mee te draaien in het oppasrooster

neem dan contact op met:
Myrthe Kuiper
telefoon 06 12 35 59 99
e-mail: 

Kinderkring

Kinderkring

Kalender Zomerdiensten 2024

Tijdens de zomerdiensten is er ook kinderkring met als thema: ‘muziek‘.
We starten elke zondag 10:00 in de kerk. Tijdens de dienst kunnen alle kinderen (4-12jaar) naar de kinderviering en ontdekken muziekverhalen en er is een activiteit.
Er zijn o.a. uitstapjes naar de orgels in de 3 kerken.
Klik op de afbeelding om te zien wat er allemaal te doen is tijdens de zomerperiode.

Bollen
Zondag 25 september hebben we de de eerste kinderkring groen van het nieuwe seizoen gehad. Samen hebben we in de strook langs de stoep 240 bloembollen geplant speciaal voor bijen en vlinders. Die gaan hopelijk volgend voorjaar zorgen voor een bloemenpracht.

Zaden
Inmiddels hebben we ook de zaden van de zonnebloemen geoogst. Gelukkig bloeien er nog diverse bloemen, wat nectar geeft voor bijen en vlinders. Deze winter laten we de bloemen staan omdat het een schuilplaats is voor insecten. Volgend voorjaar zaaien we weer opnieuw in.
Ook de zaadjes die er nog zitten zijn voer voor vogels deze winter.

Kruiden
In de tuintjes voor aan de weg staan kruiden en aardbeien. Binnenkort gaan we naambordjes bij de kruiden plaatsen, zodat iedereen ze kan plukken.

Zaadbommetjes

In de Kinderkring zijn er 13 maart zaadbommetjes gemaakt.
In de zaadbommen zit een bloemenmengsel van 1-, 2-jarige bloemen en vaste planten, speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Na het drogen is het tijd om bloembommen te werpen: hiervoor zoeken we naar die plek in de buurt die wel wat bloemen kan gebruiken!   🌷

Wil jij thuis ook aan de slag? Volg dan het recept.

De volgende Kinderkring groen is op 3 april.
Tot ziens in de Kinderkring.🌼

RECEPT ZAADBOMMEN:
– 4 eetlepels klei (betoniet)
– 5 eetlepels potgrond
– 1 theelepel bloemenzaadjes
– 1 kom
– 1 lepel
– weinig water
– 1 eierdoos
Roer de droge klei, potgrond en zaadjes in een kom, druppl er water bij en blijf roeren tot het plakt (niet te nat!)
Maak bolletjes van ongeveer 3 cm doorsnee en je zaadbom is klaar!

Duurzaamheid

In Kinderkring en Kinderkring junior gaan we samen aan de slag met Duurzaamheid:
Dat doen we dat zwerfafval, bloemen zaaien en oogsten, insectenhotel bouwen, kleding ruilen, blote voetenpad en ….. nog veel meer.

In de Adventperiode en de 40-dagen tijd werken we aan Projecten.

En natuurlijk is er ook Godly Play.

Actuele informatie krijg je via de kinderkringapp en via de website.

 

Met kinderkring maken we elke zondag 2 groepen. De jongste groep is bedoeld voor de kinderen die op de basisschool in groep 1 tot en met 4 zitten. De oudste groep is: groep 5 tot en met 8 van de basisschool.

Kelder-workshops2Kinderkring1

 

 

 

 

Eens in de 6 weken is er kinderkring+. Dan vertellen we een verhaal met Godly Play en hebben we ruim tijd om te werken omdat we tijdens de collecte niet terug de kerk ingaan. De data voor Godly Play zijn opgenomen in de kalender/activiteiten.
Zit je in groep 7 of 8 dan hebben we speciaal voor jou 1 keer in de drie weken apart kinderkring, tegelijk met de kelderkerk.

Kelderkerk

Kelderkerk

Voor jongeren (12+ en 16+), van 10.00-11.00 uur.
Eens in de drie weken houden we op zondag Kelderkerk. Jongeren discussiëren met elkaar over actuele maatschappelijke thema’s.
Via een steile trap kom je in het domein van de jongeren. De Kelderkerk is letterlijk in de kelder. Knalrode plofbanken, kubussen met gekleurde kussens en een barretje – de ruimte van de jongeren van 12-16 jaar.
De Kelderkerk is de plek waar je mag luisteren, ontmoeten, lachen, denken, vieren, praten en je eigen geluid mag laten horen, of juist stilte wilt brengen.

Bron foto: petrus.protestantsekerk.nl/artikel/jachtlaankerk/

Kinder- en Jongerenkoor

Houd je ervan om te zingen? Kom dan eens meedoen!

Kinderkoor:
Elke donderdagavond van 18:45-19:30 uur repeteert het kinderkoor van de Jachtlaankerk.
Iedereen vanaf groep 3 (iedereen die een beetje kan lezen en/of snel liedjes uit het hoofd leert) kan mee komen zingen. Tijdens een repetitie zingen we liedjes en doen we oefeningen en spelletjes om te ontdekken wat je allemaal met je stem kunt doen. Een aantal keer per jaar zingen we mee in een kerkdienst. Onder meer met Kerst, Pasen en in doopdiensten.
Je kunt je aanmelden bij Martine Brussee. .

Jongerenkoor:

Jongeren werken een aantal keer per jaar mee aan een dienst. In de weken
daarvoor wordt dan samen gerepeteerd. De repetitiedagen/-tijden worden per keer afgesproken.
Lijkt het je leuk mee te zingen, meld je dan bij Esther Tuinier. 055-355 12 13,  .

Meedoen?
Lijkt het je leuk om mee te komen zingen, neem dan contact op met Martine of Esther. En: kom een keer kijken!

Voor foto’s: zie het foto-album: repetitie kinderkoor

Bijbelbende (catechese)

Bijbel Bende groep 7 en 8 Apeldoorn West (Jachtlaankerk, Goede Herderkerk en Grote Kerk)

Voor de kinderen uit groep 7 en 8 uit de Jachtlaankerk, Grote Kerk en Goede Herderkerk, is er Bijbel Bende. Gezellig èn leerzaam, wat wil je nog meer?.

Vanaf nu hebben we een nieuwe, uitgebreidere opzet gemaakt: in voor- én najaar een serie van zes bijeenkomsten voor groep 7 en 8 sámen. Nóg gezelliger en leerzamer dus. Dit najaar is het tussen 30 oktober en 4 december in de Grote Kerk, voorjaar 2024, tussen 5 februari en 23 maart, in de Jachtlaankerk. Alle kinderen ontvangen ook een uitnodiging.

Het programma is heel divers: we duiken in de Bijbel, we gaan het hebben over Kerst, Pasen en Pinksteren, symbolen en rituelen, Jezus, Mozes en David, profeten en andere vreemde snuiters.

We gaan met elkaar koken en proeven, op speurtocht in de kerk en op ontdekkingstocht buiten de kerk, naar een synagoge en een begraafplaats. Kortom, mis het niet!

Meer informatie en opgeven bij:
ds. Michiel de Leeuw (Jachtlaankerk):  / 06-42089096
ds.
Hester Smits (Grote Kerk): / 06-51627241
Rêveline Stoop (Goede Herderkerk): / 06-42559373

Geloven 2.0; gespreksgroep voor 16+

Geloven 2.0: gespreksgroep voor 16+  (JLK, GHK en GK)

“Geloven 2.0”  is een platform voor jongeren van 16 jaar en ouder, die eens bewust en kritisch over hun geloof en leven willen nadenken. Wat houdt je bezig? Wat vind je belangrijk? Waar heb je vragen bij?

Qua geloof: wat heb je meegekregen en wat kun je daar zelf mee? Hoe ontwikkelt zich dat? Hoe kijk je aan tegen God en Jezus, de bijbel, het leven en de wereld?

We komen 1x per maand bij elkaar. Data en tijden worden in overleg vastgesteld.

Aan het eind van het seizoen komt de mogelijkheid ter sprake om in een feestelijke dienst belijdenis van je geloof te doen, maar alleen voor wie dat wil en daaraan toe is.

Wil je meedoen, of wil je meer weten? Contact: ds. Michiel de Leeuw, / tel. 0642089096.

Activiteiten

Korenaar op bezoek in de kerk

In de week van 4 december kwam een aantal klassen van basisschool De Korenaar op bezoek in de Jachtlaankerk.
Kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 wilden alles weten van kerk en geloof, Advent en Kerst. Ze werden ontvangen en rondgeleid door ds. Michiel de Leeuw en jeugdouderling Myrthe Kuiper.

We hadden het over wat we zoal doen in een kerkdienst, over zingen en bidden en bijbelverhalen. Over Kinderkring en Kelderkerk.
De oude 17e eeuwse kanselbijbel trok veel bekijks, net als de Paaskaars en de collectezakken en de weggeefkast. Maar ook de Adventsladder, Adventskaarsen en de Kerststal spraken tot de verbeelding.

Tot slot speelden we in zaal 2 een superspannende Kerstquiz in de vorm van een afvalrace en met als beloning voor de winnaar een heel blad met kerstkransjes. Om uit te delen natuurlijk, geheel in de geest van het Kerstfeest…

Kerk stroomt vol met brugklassers

Alle acht brugklassen van het Christelijk Lyceum (CL) zijn, verdeeld over twee dagen, om de beurt in onze kerk geweest. In de grote kerkzaal kregen de jongeren een rondleiding van Michiel en gingen we in gesprek bij de verschillende voorwerpen in de kerk en welke rituelen er bij horen. Bij de stilteplek stak iedere klas één kaarsje aan, een bijzonder moment waarbij de jongeren heel stil werden.
Na de rondleiding in de kerkzaal hebben ze een kijkje genomen in de Kelderkerk ruimte. Daar konden ze chillen op de banken en krukjes en kregen ze een inkijkje in de Kelderkerk zondagen en de extra activiteiten. De vlog van Kyra over de Taizé-reis was de uitsmijter van ieder bezoek.
Behalve dat de jongeren iets meer te weten zijn gekomen over het Christelijk geloof en de plek voor de jeugd in onze kerk kregen we leuke vragen terug die we jullie niet willen onthouden:
“Waarom hangen er overal camera’s in de zaal?”
“Waarom liggen er stukjes brood op die schaal?”
“Waar is die pilaar voor?”
“De paaskaars brand nu de hele ochtend, gaat hij dan niet te snel op?”
“Wat gebeurt er met de oude Paaskaars als er met Pasen een nieuwe kaars komt?”
“Waarom is de Kelderkerk niet ’s avonds?”
Dit is een kleine greep uit de vragen die er vanuit de jongeren kwamen. Door de vragen, voorwerpen en uitleg over rituelen waren het mooie bezoeken. Heel fijn dat we niet alleen van binnen naar buiten gaan maar juist ook van buiten naar binnen. We hopen de CL brugklassers van 2024 volgend jaar in ons kerkgebouw te ontmoeten.

Taizé-reis

Afgelopen zomer hebben we een geweldige week gehad in Taizé met Apeldoornse jongeren uit verschillende kerken. De groep jongeren is enthousiast teruggekomen.
Bekijk de vlog die zij gemaakt hebben op: https://youtu.be/6rQRYBiSbks en meld je alvast aan voor de volgende keer! Deze is gepland in de eerste week van de zomervakantie. Zet dus zondag 14 juli t/m zondag 21 juli 2024 vast in je agenda.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de plannen? Stuur dan een berichtje naar ds. Michiel de Leeuw ( / 06-42089096). Je kunt natuurlijk ook even rondkijken op de website van de gemeenschap van Taizé: https://www.taize.fr/nl.
Wil je mee, geef je dan op bij
ds. Michiel de Leeuw: (graag vóór 1 oktober 2023)

 

Nacht zonder dak

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 september hebben acht stoere kelderkerkers in de open lucht geslapen. Met de nacht-zonder-dak actie wilden zij de kou trotseren en aandacht vestigen op zwerfjongeren en vluchtelingen, waarvoor het niet vanzelfsprekend is dat zij een dak boven hun hoofd hebben. Zij lieten zich sponsoren voor Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn.

Markt & sponsoring
De daaraan voorafgaande weken hebben de jongeren diverse malen binnen de gemeente aandacht gevraagd voor hun actie. Ook op de startzondag, de week vóór nacht-zonder-dak, is er geld ingezameld. De markt waar gemeenteleden hun eigengemaakte spullen verkochten, bracht maar liefst 400 euro op. Ook hebben de jongeren hun best gedaan om zich te laten sponsoren door familie en vrienden zodat op zaterdagavond was het sponsorbedrag verdubbeld was! Een prachtig resultaat…

Zondag ochtend
Was het de solidariteit van de dominee met de jongeren was (hij bracht ook de nacht bij de jongeren in de buitenlucht door)? Was het de wervelende/prikkelende preek van die zondagochtend? Of was het toch het enthousiaste verslag van de jongeren tijdens de dienst?
We zullen het niet exact weten, maar de gemeente heeft het sponsorbedrag meer dan verdubbeld. In totaal is er ruim 1.600 euro voor het goede doel ingezameld!

Wat kan daar allemaal voor gedaan worden?
Heel veel. De stichting zorgt voor hele praktische zaken zoals bijvoorbeeld de betaling van de borg voor een huurkamer. Of men regelt voedsel- en kledingbonnen voor de jongeren. Heeft men tijdelijk onderdak nodig dan staan zij ook voor je klaar.
Eigenlijk is het hele praktische hulp, maar toch zo noodzakelijk! Het gaat om de kleine dingen en dat jongeren gezien en erkend worden. Vaak is die hulp het zetje wat jongeren nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. Gewoon je hand uitstrekken naar diegenen die het hard nodig hebben, precies zoals Jezus dat ook deed.

 

Beleidsplan jeugd

Reisgids Jeugd 2024-2029: “Ga je mee op reis?!”

Wij helpen kinderen en jongeren te groeien in een levend persoonlijk geloof. We zijn een warme en betrokken gemeenschap waar kinderen en jongeren zich onderdeel van voelen.

De drie kernwaarden vanuit het beleidsplan JLK 2022-2024 zijn: persoonlijk geloof, betrokkenheid en openheid.

Door het uitwerken van dit jeugdbeleid vullen we deze kernwaarden langs 3 lijnen verder in:
– Groeien in geloof: kinderen en jongeren helpen de waarde van het geloof te ontdekken en (groot)ouders daarbij te ondersteunen
– Verbinding: met jezelf, met mensen, met God; ontmoeting stimuleren,
– Vaardigheden aanleren: geloof in praktijk, omzien naar elkaar (diaconie)
Dit leidt tot de volgende een reisgids voor onze kinderen en jongeren en 10 speerpunten ter aanvulling van het huidige beleid.

De volledige tekst van deze reisgids u downloaden via “Reisgids Jeugd 2024-2029“.